In de rasbeschrijving van de Raad van Beheer wordt de Berner Sennenhond als volgt omschreven:
Groter dan gemiddeld, krachtig, sterk.
Lange, rechte of licht golvende vacht. Diep zwarte basiskleur, met diep bruinrode aftekeningen op de wangen, boven de ogen, op de borst en alle benen. Witte, kleine tot middelgrote, symmetrische aftekeningen op het hoofd (bles) en een witte borstvlek. Witte voeten zijn gewenst, evenals een witte staartpunt.
De schofthoogte van de Berner Sennenhond ligt tussen de 60 – 70 cm. Het gewicht varieert van 40 – 55 kilo.
Zeker, opmerkzaam, waakzaam en onbevreesd in alledaagse situaties, goedmoedig en aanhankelijk voor vertrouwde personen, zelfverzekerd en vriendelijk voor vreemden. Gemiddeld temperament, volgzaam.
Eef en Emma, november 2022
Het is bekend dat er bij deze honden gezondheidsproblemen voorkomen, zoals heupdysplasie (HD), elleboogdysplasie (ED), degeneratieve myelopathie (DM, een progressieve neurologische aandoening van het ruggenmerg) en kanker.
Deze ziektes kunnen voor een deel genetisch van oorzaak zijn, maar ook de omgeving waarin een hond opgroeit speelt mee (epigenetica). Denk dan bijvoorbeeld aan de mate van lichaamsbeweging, ondergrond van de vloer waarop de hond leeft, het spelen met balletjes tijdens de groei of de kwaliteit van voeding.
Onze honden worden d.m.v. röntgenonderzoek op HD en ED onderzocht. Aan de hand van bloedonderzoek wordt gekeken of zij vrij zijn van het gen dat DM kan veroorzaken. Dit is de exon-waarde die bij de hond staat vermeld. Een hond kan vrij zijn, drager of lijder van deze ziekte.
In de toekomst willen wij nog bloedonderzoek doen naar het hystiocitair sarcoom, een kankersoort die bij Berner Sennenhonden regelmatig voorkomt. Voor dit onderzoek moet bloed van de hond naar een laboratorium in Frankrijk worden opgestuurd.
En ondanks dat wij met zorg de fokcombinaties zullen uitzoeken, zal dit niet kunnen uitsluiten dat uw pup later een ziekte ontwikkeld. Ook als pupkoper heeft u hierin uw verantwoordelijkheid te nemen, door de omgevingsinvloeden van de hond zo optimaal mogelijk te maken.
Van de Bernerliefjes ©